johannes_kyrka_foto_fredric_boukari_edit_vinnare-01.png
 
Nomu_entre.jpg
 
johannes_kyrka_foto_fredric_boukari.png

PRESS

 

Restaureringskonst - om livet mellan nu och då (Föreläsning på UR)

Det finns väldigt mycket arkitektur som vi inte skyddar, och det är kanske framför allt vår vardagsarkitektur. Den är också en del av det levande kulturarv som vi måste förvalta, menar Lone-Pia Bach, professor i restaureringskonst, i sin installationsföreläsning vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

 

Johannes kyrka vinner ROT-priset 2020

”Med knappt synliga ingrepp har man, under den monumentala trappan framför Johannes Kyrka, lyckats trolla fram en plats där tillsynes ingen plats fanns. En föredömlig samverkansentreprenad där församling entreprenör och arkitekt genom gott samarbete och innovativt tänkande skapat goda tekniska och ekonomiska lösningar. Befintliga outnyttjade kor har återupplivats och förbinds med ett nybyggt underjordiskt rum vilket överraskar i rymd och ljusflöde från väl integrerade taklanterniner samt korens nya dörrar i glas. Detta skapar också förbindelse med kyrka och park och blir till ett givande möte mellan gammalt och nytt. Nu finns möjlighet att hålla en borgerlig begravning såväl som ett kyrkligt bröllopsfirande, här får skolbarn en plats att sitta i lugn på rasten och här kan församlingen utöva sin verksamhet. Ett känsligt tillägg som skapar nya rumsliga värden likväl som en plats för möten mellan människor.”

 

Ny entré på Noriska museet

Västra entrén skall ses som en transformation av den idévärld som ligger bakom Nordiska museet, till ett nutida tillägg som speglar vår tid. Nordiska museet är ett allkonstverk av sin tid där varje detalj har ett syfte som oftast var lärande. Den byggdes som ett dagsljus museum där dagsljuset flödade in i byggnaden och byggd i nordiska material främst svenske för att spegla den nordiska traditionen och det nordiska livet. Tidens främste konstnärer fick bidra till den arkitektoniska utformningen.

Västra entrén knyter an till denna idévärld, liksom den försöker respektera museibyggnadens stora kulturhistoriska världen, genom att det är en byggnadskropp som skjuter sig in i byggnaden genom ett förstorat fönster utan att röra byggnaden. Byggnaden försöker dessutom hantera en skal förskjutning från nordiska museets monumentala skala ned till en mänsklig skala för att kunna möta publiken på ett nutida demokratisk sätt. Därför sträcker sig byggnaden ut och upp för att som en öppen famn bjuda in i museet. Dagsljuset flödar in genom det tunna skalet av rostigt stål för att avteckna Outis konstnärliga verk i golvet. På kvällstid flödar det artificiella ljus ut i mörkret och bjuder välkommen in. Materialval och material hantering tar inspiration av museet, genom att fortsätta traditionen med nordiska material som stål, kalksten och ek. Det rostiga stålet är vald med inspiration av att järnet i Roslagssandstenen rostar och tränger sig fram på stenens yta. Ser man på museets fasader vill man upptäcka att Roslagssandstenen och även graniten är ganska grovhuggen på de stora ytor, men blir finbearbetade i anslutning till fönster och porter för att slutligen möta människan i profilerade ek detaljer. På samma vis arbetar den nya entrén, det råa rostiga stålet är grovt, medan pelarna är klädda i ek profiler som lekar och förvränger det klassiska profilspråket till mjuka  nutida former.

 

De tävlar om Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2020

ROT-priset är en tävling för byggentreprenörer, arkitekter och fastighetsägare om Stockholms bästa ombyggnad. I år tävlar fem projekt om utmärkelsen.

 
jonmal_beskurenwebb-715x535.jpg

Nya professorn: ”Restaureringskonst är framtiden”

Arkitekten Lone-Pia Bach vill lyfta återbruk och hållbarhet i sin nya roll som professor i restaureringskonst på Mejan.

 
Triptyk_Bach-685x360-c.jpg

Bach Atelier – Inredning med kvalité och miljö i fokus

Bach Atelier vill hylla hantverket och kvalitén. Välkommen in i deras värld!

 
Torget_Alt_Trä_004.jpg

Kvarteret Torget i Norrköping förvandlas till en levande stadsdel

Just nu pågår om- och tillbyggnation av befintliga fastigheter vid Tyska Torget i centrala Norrköping.

 
Johannessalen11_97679.jpg

Johannes gravkor blev församlingens nya mötesplats

Vad gör man om man inte kan dela av kyrkorummet men behöver yta till en församlingslokal? Man anlitar en arkitekt med förmåga att se möjligheter som andra inte ser. Nu står Johannessalen färdig, det nya hjärtat i S:t Johannes församling i centrala Stockholm.